LOKASI

PETA LOKASI PKIR PETA LOKASI PKIR

Tapak yang PKIR berada di kawasan lembah,di Mukim Ulu Semenyih,Daerah Hulu Langat,Selangor Darul Ehsan. Ia mempunyai keluasan kira-kira 15 hektar yang terletak berhampiran kawasan Air Terjun Sungai Tekala

PKIR pada umumnya adalah kawasan lembah yang rata.Topografi PKIR agak tinggi pada bahagian paling belakang. Paras ketinggian paling tinggi adalah kira-kira 170 kaki dari paras laut dan paling rendah adalah 150 kaki dari paras laut.

Kedudukan PKIR adalah 45 kilometer dari pusat pentadbiran Putrajaya. Ia terletak diatas satu kawasan diantara Pekan Batu 14, Hulu Langat dengan Pekan Semenyih.Untuk ke PKIR ,ia boleh dimasuki sama ada melalui Pekan Batu 9 Cheras atau melalui Pekan Semenyih

BF2-A002

Terdapat beberapa batang anak sungai mengalir di dalam tapak tersebut. Anak-anak sungai ini berfungsi sebagai sumber utama sistem pengairan bagi projek perikanan dan pertanian yang telah dimajukan disamping tumpuan untuk destinasi perkelahan dan dalam konteks kem latihan, sungai merupakan salah satu unsur alam semula jadi yang diperlukan.

Terdapat lima buah kolam dengan keluasan antara satu hingga tiga ekar yang sesuai  dijadikan tempat  aktiviti berkayak,   berakit dan lain-lain aktiviti air. Dasar  tasik atau kolam adalah pasir dan paras air adalah antara empat hingga lapan kaki  dalam. Air ditasik tersebut mengalir masuk dari Air Terjun Sungai Tekala dan keluar semula ke Sungai Semenyih.

cropped-sdc12704.jpg

Advertisements

About pkirtekala

Smart Solutions for All Events
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s